Wednesday, June 6, 2007

Ερασιτεχνική σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου (τ. 69)


ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Το πρωί …υπάλληλος το βράδυ ηθοποιός

Εικοσιτέσσερα χρόνια στο σανίδι, 30 θεατρικά έργα επί σκηνής και δεκάδες νέοι ερασιτέχνες ηθοποιοί που αφιέρωσαν το χρόνο τους και κατέθεσαν την ψυχή τους για το στήσιμο της Ερασιτεχνικής σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Παρουσίαση: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Η ιστορία της Ερασιτεχνικής Σκηνής, ξεκινά το 1983, όταν ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Τσιάνος, μαζί με μια ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών, παρουσιάζει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο παλιό Δημοτικό Ωδείο. Η παράσταση και η όλη προσπάθεια γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό από το Λαρισαϊκό κοινό και αποτελεί την αφετηρία για την ίδρυση της Ερασιτεχνικής Σκηνής.
Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν, τα πρόσωπα άλλαξαν όμως αυτή η συνεχώς ανανεώσιμη ομάδα, ένα πάζλ χαρακτήρων και ηλικιών, με αγάπη και μεράκι για το θέατρο, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό πυρήνα.
Στα εικοσιτέσσερα χρόνια πορείας η Σκηνή παρουσίασε 30 θεατρικά έργα, δύο ποιητικές βραδιές για την Μεταπολεμική και Νεότερη Ελληνική ποίηση καθώς και τρία έργα που παίχτηκαν στο ραδιόφωνο.
Κινητήριος μοχλός σε όλη αυτή την προσπάθεια, η σκηνοθέτρια Πόπη Πελτεκοπούλου, η οποία αναλαμβάνει όχι μόνο να μυήσει τους ερασιτέχνες ηθοποιούς στα μυστικά του θεάτρου αλλά και να τους μεταδώσει την αγάπη της προς αυτό.
Εκτός από την προετοιμασία των παραστάσεων τα μέλη της σκηνής έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικά σεμινάρια, να έρθουν σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις.
Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες η Ερασιτεχνική Σκηνή είχε και έχει πάντα αρωγό και συμπαραστάτη το Θεσσαλικό Θέατρο, ιδιαίτερα φέτος- με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον κ. Γιάννη Διαμαντόπουλο- η ομάδα βρήκε ακόμη έναν συμπαραστάτη.
Σήμερα η Ερασιτεχνική Σκηνή του Θεσσαλικού, φιλοξενείται στο υπόγειο του Χατζηγιάννειου, όπου πραγματοποιεί τις πρόβες της, έχει πρόσβαση στο βεστιάριο του Θεσσαλικού, και δημιουργεί τα σκηνικά για την κάθε παράσταση.
Σήμερα η Σκηνή αποτελείτε από τριανταένα μέλη, όπου με οδηγό την κ. Πελτεκοπούλου, συνεχίζουν να καταθέτουν την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για το θέατρο όπως οι προγενέστεροι, έτσι ώστε αυτή η Σκηνή να συνεχίσει το ανοδικό και δημιουργικό ταξίδι στο χρόνο.


Η ταυτότητα της νέας παράστασης
Με μια πανέξυπνη, ευφρόσυνη, ανθρώπινη κωμωδία η Ερασιτεχνική Σκηνή του Θεσσαλικού μας υποδέχεται μέχρι τις 20 Μαΐου στη σκηνή του Μύλου, με το θεατρικό έργο «Καβγάδες στην Κιότζια» του Κάρλο Γκολντόνι.
Το έργο μας μεταφέρει στα μέσα του 18ου αιώνα σε μια παραθαλάσσια, γειτονική πόλη της Βενετίας, την Κιότζια. Οι κάτοικοί της άνθρωποι του μόχθου και της θάλασσας, ζωντανοί, με λαμπερό ταμπεραμέντο μπλέκονται συνέχεια σε καυγάδες.
Ο έρωτας είναι ο πρώτος λόγος που οδηγεί σε δημιουργία παρεξηγήσεων με έντονες κωμικές καταστάσεις. Γιατί στην ουσία κανείς δεν κρατά κακία για κανένα. Όλα είναι σαν ένα παιχνίδι και στο τέλος οι φωνές και τα μαλώματα δίνουν σειρά στον έρωτα, το γλέντι και το χορό. Ένα έργο διασκεδαστικό, αλλά και επίκαιρο μιας και οι άνθρωποι δεν παύουν να ερωτεύονται, να τσακώνονται, να ξαναφιλιώνουν και πάνω απ’ όλα να χαίρονται τη ζωή σε όλες τις εποχές.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σκηνοθεσία Πόπης Πελτεκοπούλου, σκηνικά, Δήμητρας, Θωμαίδη, μουσική επιμέλεια, Γιώργου Γκανά, χορογραφική επιμέλεια, Πόπης Λαγκούρα, φωτισμούς, Νίκου Γεωργάκη και Μάκη Παπατριανταφύλλου και επιμέλεια προγράμματος, Γιώργου Γκανά, Ελένης Μακρή, Ηλία Παπαγιάννη και Πωλίνας Παπαχατζή, σχεδίαση προγράμματος- Αφίσας «Μουτζούρα». Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Βαμβατήρας- Νάκος Χρήστος, Γκανάς Γιώργος, Γκαργκινούδη Τάνια, Ερκετζίκη Μίνα, Λαγκούρα Πόπη, Λιακόπουλος Άκης Μαντζιαφού Ευγενία, Μπακαλούδης Θανάσης, Μπαχατίρογλου Κίμωνας, Νικούδη Κατερίνα, Παπαγιάννης Ηλίας, Παπαχατζή Πωλίνα, Πιτσίλκας Γιώργος, Στάθη Λίλια, Σταμελόπουλος Θανάσης, Τσατσαρής Ανδρέας, Τσίτσα Ναταλία, Χαρός Γιώργος.

No comments: