Tuesday, June 5, 2007

Σωτήρης Χατζάκης (τ. 71)


Σωτήρης Χατζάκης: «Με συγκινεί το «δράμα» της Ιφιγένειας»

Αντίθετα στο ρεύμα του εκσυγχρονισμού που επικρατεί στις σκηνοθετικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης υποστηρίζει τη λιτή δύναμη των λόγων των τραγωδών και όπως για πρώτη φορά αναφέρει στο In Out φέτος το καλοκαίρι, θα παρουσιάσει μια «κλασική» εκδοχή της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι» του Ευρυπίδη, που θα ξεχωρίσει.

Από την Παναγιώτα Φούντα

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευρυπίδη κάνει πρεμιέρα στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Πρόκειται για μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, ένα εγχείρημα που ανατέθηκε στον μέχρι πρότινος αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη.
Η Ιφιγένεια μεταφέρεται στην Αυλίδα, θυσία στους Θεούς και στην ποδιά της ωραίας Ελένης. Ο άνεμος δε φυσά, τα πανιά δε φουσκώνουν και η εκστρατεία για την Τροία δεν ξεκινά, αν δεν χυθεί το αίμα της νεαρής κοπέλας. Του πιο αθώου προσώπου ενός πολέμου που κράτησε χρόνια. «Μήπως πάντα τα θύματα των πολέμων δεν είναι οι αθώοι;» θα πει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Μήπως κι αυτό το θέμα δεν είναι πάντοτε επίκαιρο;
Προσωπική του επιλογή το συγκεκριμένο έργο, ακριβώς για το θέμα το οποίο πραγματεύεται. Η θυσία του αθώου ανθρώπου για την πραγματοποίηση του πολέμου, οι πολλές αντιστοιχίες με τη σημερινή εποχή, η εσωτερική σύγκρουση του Αγαμέμνονα που αλλάζει τον ρου της ιστορίας, το δίλημμα ανάμεσα στο να είναι καλός πατέρας ή σωστός ηγεμόνας, είναι τα στοιχεία που γοήτευσαν τον Σωτήρη Χατζάκη.
Η ιστορία είναι γνωστή, αλλά η συνταγή για τη μεταφορά της στη σκηνή όχι. «Είμαι από τους ανθρώπους που αγαπούν το λόγο» απαντά ο σκηνοθέτης σε ερώτηση για το είδος της προσέγγισης που θα ακολουθήσει στο ανέβασμα της Ιφιγένειας και συνεχίζει λέγοντας: «Θέλω το κοινό να καταλαβαίνει το έργο. Το αρχαίο δράμα είναι ένα δύσκολο είδος και δε μπορείς να επεμβαίνεις σε αυτό αυθαίρετα. Θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω ούτε ένα βαρετό στυλ που θα κουράσει, αλλά ούτε μια σύγχρονη προσέγγιση που δε σέβεται τίποτα και αγνοεί τους κανόνες και τους ρυθμούς του κειμένου. Το έργο βασίζεται στην τελετουργία της θυσίας και η μελέτη του έχει γίνει βάσει εμπειρίων λατρευτικής θυσίας που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό τον τόπο και στο παρελθόν αλλά και σε πιο σύγχρονες εποχές. Η παράσταση είναι διαποτισμένη από το ρίγος της θρησκείας και κρουστούς ήχους, που θυμίζουν την τελετουργική πλευρά των σκηνών».
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνικά Ερσης Δρίνη, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, χορογραφίες Δημήτρη Σωτηρίου, φωτισμούς Αντώνη Παναγιωτόπουλου και με βοηθό σκηνοθέτη την Ιωάννα Κώτση.
Το ρόλο της Ιφιγένειας ερμηνεύει η Ταμίλα Κουλίεβα, την Κλυταιμνήστρα η Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αγαμέμνωνα ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Γιώργος Χρυσοστόμου τον Αχιλλέας, ο Αλέξανδρος Μούκανος τον Μενέλαο, ο Αρτώ Απαρτιάν τον Γέροντα και η Αγορίτσα Οικονόμου τον Αγγελιοφόρο. Στον 14μελή Χορό των Γυναικών συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι Βασιλική Βλάχου, Χρυσάνθη Γεωργιάδου, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Ζέκερη, Ζωή Κατσάτου, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Λίλλυ Μελεμέ, Αγορίτσα Οικονόμου, Βάννα Ουγιάρου, Ελένη Ουζουνίδου, Ιρις Πανταζάρα, Μαρία Τοκμάκη, Μαρίζα Τσάρη και Ρεβέκα Τσιλιγκαρίδου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παραστάσεις στη Λάρισα θα δοθούν την Πέμπτη 28, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουνίου, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει όπως κάθε Καλοκαίρι μεγάλη Περιοδεία, συμμετέχοντας στα μεγάλα γνωστά Φεστιβάλ που διοργανώνουν οι Δήμοι και Πολιτιστικοί φορείς της χώρας. Σημαντικότεροι σταθμοί της περιοδείας θα είναι η «Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς» (ως εναρκτήρια παράσταση) το Σάββατο 7 Ιουλίου, τo Φεστιβάλ Καρδίτσας την Τρίτη 3 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Τρικάλων την Πέμπτη 5 Ιουλίου, οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» του Δήμου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 9, Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 Ιουλίου. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις στην Κύπρο, στην Πάφο στις 21 Ιουλίου, στο Κούριο στις 22 Ιουλίου και στη Λευκωσία στις 23 Ιουλίου. Με την επιστροφή στην Ελλάδα θα δοθούν παραστάσεις στο «Φεστιβάλ Ρεματιάς Χαλανδρίου» την Παρασκευή 27 Ιουλίου, στις «Καλοκαιρινές εκδηλώσεις» του Δήμου Ροδίων την Κυριακή 29 Ιουλίου, στο «Φεστιβάλ Πάτρα την Τετάρτη 1 Αυγούστου, στο «Φεστιβάλ Αμφίπολης» την Πέμπτη 16 Αυγούστου, στο «Φεστιβάλ Φιλίππων το Σάββατο 18 Αυγούστου, στο Βόλο την Παρασκευή 24 Αυγούστου και τέλος στα Φεστιβάλ των Δήμων Αττικής, όπως: Βύρωνα-Παπάγου-Ηλιούπολης-Δήμου Αθηναίων-Νέας Χαλκηδόνας-Βρηλισίων.

No comments: