Tuesday, June 19, 2007

Επιστροφή στην αθωότητα (τ. 70)


ΝΤΙΣΝΕΫΛΑΝΤ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ


Από την Παναγιώτα Φούντα


Αν ο παράδεισος δεν είναι παραμυθάκι για μικρά παιδιά και αθεράπευτους ονειροπόλους και υπάρχει κάπου στη γη, τότε δεν είναι ούτε στις Μαλδίβες, ούτε στα νησιά Φίτζι, ούτε σε κανένα εξωτικό υπερπολυτελές θέρετρο. Ο παράδεισος είναι γεμάτος χρώματα, περίεργα πλάσματα, λούτρινα ζωάκια, πριγκίπισσες και μάγισσες έχει τη μυρωδιά του χοτ-ντογκ και των ζαχαρωτών και βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα. Το κλειδί του παραδείσου ξεκλειδώνει την πόρτα της Ντίσνεϋλαντ και ο θείος Γουόλτ – ως καλός οικοδεσπότης – μας ξεναγεί στην πιο μαγική πολιτεία του κόσμου.

Καλώς ήλθατε στη Ντίσνεϋλαντ. Καλώς ήλθατε σε έναν κόσμο που δεν έχει σημασία αν είσαι 5, 15 ή 55 ετών. Εδώ όλοι παίζουν, τρέχουν, χαίρονται σαν παιδιά. Εδώ όλοι νιώθουν παιδιά. Το βλέπεις στα μάτια τους που λάμπουν περιμένοντας στην ουρά για να αποκτήσουν το χαρτάκι-εισιτήριο για μια διασκεδαστική περιπέτεια. Με το που περνά κανείς την κεντρική πύλη της Ντίσνεϋλαντ είναι σα να περνά σε μια άλλη διάσταση. Ο χρόνος δεν έχει σημασία και η ζέστη, η αναμονή και η πολυκοσμία που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν μας εκνευρίσουν απεριόριστα, εδώ μέχρι και θετικά μπορεί να τις δούμε.
Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς είναι μια λίμνη, πίσω από την οποία βρίσκεται ένας θάμνος με το κεφάλι του βασιλιά της Ντίσνεϋλαντ που δεν είναι άλλος από τον Μίκι Μάους.
Μετά την απαραίτητη στάση για φωτογραφία, σειρά έχει η είσοδος στον «κυρίως» χώρο. Στα μάτια του επισκέπτη απλώνονται ένας τεράστιος δρόμος και μια σειρά από μεγάλα κτίρια, παραμυθένια, βγαλμένα από ταινίες, από άλλες εποχές, που όμοια τους στον αληθινό κόσμο δεν υπάρχουν. Είναι η κεντρική οδός με τα καταστήματα που οδηγεί στην κεντρική πλατεία κι από κει στις πέντε διαφορετικές πολιτείες από τις οποίες αποτελείται η Ντίσνεϋλαντ.
Τα μαγαζιά στη Main Street χωρίζονται σε εμπορικά και σε εστιατόρια-ταχυφαγεία. Στα μεν πρώτα μπορεί κανείς βρει από στέκες με τα αυτάκια της Μίνι Μάους μέχρι στολές της Σταχτοπούτας, μπλουζάκια και σερβίτσια με τους ήρωες του Ντίσνεϋ και είδη αλληλογραφίας από ταινίες κινουμένων σχεδίων. Τα δε δεύτερα παρέχουν παραδοσιακές αμερικάνικες σπεσιαλιτέ «στο χέρι» και κατά κύριο λόγο χοτ-ντογκ και τηγανιτές πατάτες.
Εκεί, στο τέλος της Main Street, στη μέση της κεντρική πλατείας, βρίσκεται το παραμυθένιο κουκλόσπιτο που κάθε κορίτσι θα ‘θελε να ‘χει για σπίτι του. Το κάστρο της «Ωραίας Κοιμωμένης», βαμμένο ροζ, με τους δεκάδες πυργίσκους και δαιδαλώδεις σκάλες και μικρά δωμάτια είναι πραγματικά ονειρεμένο και μόνο όταν μπει κανείς μέσα καταλαβαίνει ότι είναι όντως αληθινό. Εκεί στο κέντρο της Ντίσνεϋλαντ θα δείτε να περιδιαβαίνουν και όλες οι κλασικές φιγούρες του Ντίσνεϋ, όπως ο Μίκυ, η Μίνι, ο Ντόναλτ, ο Πλούτο κ.α.
Το κάστρο της «Ωραίας Κοιμωμένης» είναι η αφετηρία και ο τερματισμός του μαγικού ταξιδιού στη Ντίσνεϋλαντ, αφού από εκεί ξεκινούν κι εκεί καταλήγουν οι άλλες τέσσερις πολιτείες. Η Frontierland, η Adventureland, η Discoveryland και η Fantasyland.
Η Frontierland ενδείκνυται για τους λάτρεις της Άγριας Δύσης κι εκείνους που προτιμούν τις δυνατές συγκινήσεις. Ένα μεγάλο και γρήγορο τρένο που διασχίζει το Big Thunder Mountain κόβει την ανάσα με τους επικίνδυνους ελιγμούς του. Αν το αντέξετε περάστε και από το Phantom Manor, το στοιχειωμένο σπίτι ή αν προτιμάτε κάτι πιο χαλαρωτικό κάντε μια βόλτα με το παραδοσιακό ποταμόπλοιο, από αυτά που κάποτε όργωναν τον Μισσισιπή.
Επόμενη στάση – αν και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά – η Adventureland. Εκεί βρίσκεται το πάρκο του θρυλικού Ιντιάνα Τζόουνς για να βάλει τον επισκέπτη έστω και για λίγο στο κλίμα της γνωστής σειράς ταινιών. Κάνοντας μια βόλτα στην Adventureland θα πέσετε πάνω στον Τζακ Σπάροου από τους Πειρατές της Καραϊβικής, που δεν είναι ο μόνος πειρατής της περιοχής. Κάπου εκεί βρίσκεται και ο Κάπτεν Χουκ, αφέντης στην Παραλία των Πειρατών.
Η μεγαλύτερη πολιτεία, είναι Fantasyland που απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρά – και μεγάλα – παιδιά. Όλα τα κλασικά παραμύθια που έχουν γίνει ταινία από τη Ντίσνεϋ ξετυλίγονται σε ένα πάρκο φτιαγμένο με πολλή φαντασία. Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, ο Πινόκιο, ο Ντάμπο το Ελεφαντάκι και ο Πίτερ Παν είναι εκεί για να μας κάνουν να διασκέδασουμε και να γελάσουμε με την ψυχή μας. Ιπτάμενα φλιτζάνια τσαγιού, λαβύρινθοι, βάρκες και τρενάκια για να κάνουμε μια βόλτα στην παραμυθένια αυτή πόλη.
Για το τέλος η Discoveryland. Για όσους θέλουν να ανακαλύψουν κόσμους – στην κυριολεξία – έξω από τα συνηθισμένα. Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Ντίσνεϋ γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια σας. Ο Μπαζ Λάιτγιαρ από το Toy Story ταξιδεύει τους μικρούς επισκέπτες στο διάστημα, ενώ οι μεγαλύτεροι κάνουν μια ταχύτατη εξερεύνηση στον γαλαξία στο Space Mountain. Αν φοβάστε τα ύψη και τις υψηλές ταχύτητες μην το δοκιμάσετε, αν και η εμπειρία αξίζει πραγματικά.
Αν μείνετε εκεί περισσότερες από μία μέρες αξίζει να επισκεφθείτε και τα Walt Disney Studios. Εκεί πραγματοποιούνται συνεχείς παραστάσεις, αλλά και προβολές μικρών κομματιών από ταινίες που σύντομα θα βγουν στους κινηματογράφους. Μπορείτε να δείτε πως γυρίζονται οι ταινίες και τα ειδικά εφέ και τα παιδιά μπορούν δημιουργήσουν τα δικά τους κινούμενα σχέδια. Ένα ταξίδι, μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε άσχετα με την ηλικία σας.

Info
Για να πάτε στη Ντίσνεϋλαντ μπορείτε να πάρετε τον προαστιακό (RER) από το Gare de Lyon με κατεύθυνση προς Marne-la-Vallee – Disneyland και να κατεβείτε στην τελευταία στάση. Το εισιτήριο του τρένου κοστίζει περίπου 7,5 ευρώ μετ’ επιστροφής για τους ενήλικες, ενώ υπάρχει και εισιτήριο για νέους μέχρι 26 ετών που κοστίζει 6 ευρώ. Το εισιτήριο εισόδου στη Ντίσνεϋλαντ για μία ημέρα και μόνο για το ένα πάρκο κοστίζει 46 ευρώ για τους ενήλικες και 38 ευρώ για τα παιδιά από 3 έως 11 ετών. Για τα παιδιά κάτω των τριών ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. Η είσοδος και για τα δύο πάρκα είναι μόλις 10 ευρώ επιπλέον, αλλά αν έχετε μόνο μία μέρα στη διάθεση σας δεν θα προλάβετε να τα δείτε και τα δύο.

No comments: