Tuesday, June 5, 2007

Η περιέργεια έσωσε τη γάτα (τ. 70)


«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΕ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ
Η περιέργεια έσωσε τη γάτα




Από τη Χαρίκλεια Βλαχάκη


Φανταστείτε ότι κάθεστε στο καναπέ του σαλονιού σας και ξαφνικά βλέπετε ένα πολύχρωμο γυαλιστερό κουτί κρεμασμένο από το ταβάνι. Ποια θα ήταν η πρώτη σας αντίδραση; Σίγουρα θα αναρωτιόσασταν πως βρέθηκε εκεί και τι να έχει μέσα. Θα προσπαθούσατε να το φτάσετε, με τί όμως; Με ένα σκουπόξυλο με μια σκάλα ίσως, επιφυλακτικά αλλά και ανυπόμονα σαν το παιδί ξετυλίγει τα δώρα του, σαν το γατάκι που ανακαλύπτει το κόσμο, σαν τον σκύλο που αντικρίζει το είδωλο του στον καθρέφτη. Φανταστείτε τώρα ένα λιοντάρι, μια τίγρη ή έναν πίθηκο σε έναν ζωολογικό κήπο, ο οποίος όχι μόνο ανακαλύπτει ένα πολύχρωμο γυαλιστερό κουτί κρεμασμένο σε ένα δέντρο αλλά έχει τις ίδιες ακριβώς αντιδράσεις με εσάς. Αυτό λέγεται περιέργεια. Είναι ένα από τα δυνατότερα έμφυτα συναισθήματα, κινητήριος μοχλός για τη μάθηση και την εξερεύνηση και σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ο λόγος για τον οποίο επιβιώνουν τα ζώα σε κλουβί.
Η ικανοποίηση της περιέργειας των ζώων ή αλλιώς «εμπλουτισμός», είναι μια νέα σχετικά μέθοδος που βρίσκει εφαρμογή στους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους του κόσμου- και κυρίως της Αμερικής- προκείμενου τα ζώα σε κατάσταση αιχμαλωσίας να μην χάνουν το ενδιαφέρον τους για ζωή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο 90% των περιπτώσεων, η ρουτίνα της ζωής στο κλουβί οδηγεί τα ζώα στην κατάθλιψη. Μη έχοντας τίποτα να κάνουν, αφού ακόμη και το φαγητό «σερβίρεται» σε συγκεκριμένη ώρα, τα ζώα πέφτουν σε μελαγχολία, κοιμούνται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αρχίζουν να έχουν επαναλαμβανόμενες «τακτικές» κινήσεις, χάνουν το τρίχωμα τους και πεθαίνουν.
Με τον «εμπλουτισμό» όμως τα ζώα σε αιχμαλωσία βρίσκουν ένα λόγο να ξυπνούν το πρωί καθώς το επιστημονικό προσωπικό των σύγχρονων ζωολογικών κήπων, προσπαθεί να διαφοροποιεί την καθημερινότητα τους ανάλογα με τις ανάγκες ή τις ιδιαιτερότητες του κάθε είδους, να τους προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες και ασυνήθιστες δραστηριότητες. Το αξιοπερίεργο είναι δε, ότι τα ζώα αντιδρούν θετικά στην οποιαδήποτε νέα πρόκληση, είτε πρόκειται για λίγο χιόνι στο πάρκο με τους πίθηκους, είτε για έναν γρίφο που καλούνται να λύσουν.
Όσο για την αιχμαλωσία που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι συζήτησης πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ζωολογικοί κήποι θα αποτελέσουν τη σύγχρονη κιβωτό για τη διατήρηση των ειδών και για αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλουν να προσφέρουν στους «φιλοξενούμενους τους» τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης.

No comments: